piątek, 4 marca 2016

Płatki owsiane górskie – wartości i właściwości


Płatki owsiane to produkt otrzymywany z oczyszczonego ziarna owsa poddanego zabiegom hydrotermicznym, w trakcie których ziarno jest obłuskiwane, krojone i płatkowane. W zależności od stopnia obróbki ziarna, wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje płatków owsianych: zwykłe płatki owsiane (otrzymywane z całego ziarna), płatki owsiane górskie (otrzymywane z pokrojonego ziarna) i płatki owsiane błyskawiczne (otrzymywane z pokrojonego ziarna poddanego odpowiedniej obróbce termicznej). Poznaj liczne właściwości i wartości odżywcze płatków owsianych górskich.



Źródło cennych witamin i minerałów

Płatki owsiane to niezwykle bogate źródło najważniejszych wartości odżywczych. Należy zaznaczyć, iż ziarno owsa jest najbogatszym źródłem białka i aminokwasów spośród wszystkich innych zbóż. Jedząc owsiankę, organizm otrzymuje pełen zestaw aminokwasów, niezbędnych do właściwego funkcjonowania.

Ponadto owsianka dostarcza komórkom nerwowym i mózgowym witaminę B6, wspomagającą pamięć, koncentrację i szybsze przyswajanie wiedzy. W ziarnach owsa znajdują się również duże ilości witaminy B1 i kwasu pantotenowego, poprawiających samopoczucie i przeciwdziałających zmęczeniu i rozdrażnieniu. Zawierają również magnez i żelazo, które korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Bogactwo rozpuszczalnego błonnika

W porównaniu do innych zbóż, owies zawiera największą ilość rozpuszczalnego błonnika – beta-glukanu. Błonnik ten tworzy w układzie pokarmowym swego rodzaju lepkie żele, odporne na działanie enzymów trawiennych, które oblepiają i chronią śluzówkę układu pokarmowego. Ponadto przyczynia się on również do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego i jelita grubego oraz usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii.

Błonnik jest również niezwykle istotny dla osób, które dbają o linię. Wynika to z faktu, iż przez to, że owies pęczniej w żołądku, zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych

W ziarnach owsa znajduje się około 7 procent tłuszczu, co zdecydowanie przewyższa normę dla innych zbóż. Jednak tłuszczu, który zawiera owies jest niezwykle cenny. Są to bowiem przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm człowieka nie potrafi wytworzyć samodzielnie. Kwasy te stanowią ochronę przed zakrzepami i odgrywają znaczącą rolę w leczeniu miażdżycy. Ponadto działają również nawilżająco na skórę.

Czerp z wartości owsianych płatków górskich z Melvit: http://melvit.pl/products/platki/#!/platki-owsiane-gorskie-500g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz