poniedziałek, 29 października 2018

Zalety super foods

Super foods - czyli po polsku "super żywność" - to produkty żywnościowe, które w ostatnich latach zyskały niemałą popularność. Ich zwolennicy cenią je za prozdrowotne właściwości - co w dużym skrócie ujmuje zalety owych specyfików. Jednak, jeśli chcielibyśmy wejść w szczegóły... Dlaczego super foods są tak popularne? Jakie ich zalety sprawiają, że tak chętnie kupują je osoby dbające o swoje zdrowie?

Super foods - maksymalna "odżywczość"


Superfood to produkty, które cechują się wysoką zawartością składników odżywczych. Chodzi tutaj głównie o witaminy, składniki mineralne, ale również takie substancje, jak antyoksydanty. Te ostatnie są szczególnie cenne ze względu na swoje właściwości antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Jednak to jedyne cechy zespołu związków chemicznych, jakimi są antyoksydanty.

super foods

Spożywając superfoods dostarczamy swojemu organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania i zachowania dobrego zdrowia. Przy regularnym stosowaniu szybko możemy zauważyć różnicę, jaka wynika z przyjmowania superfoods. Mamy więcej energii, poprawie może ulec stan naszej skóry. Jeśli trenujemy, możemy także zauważyć poprawę swojej sprawności. Gdy pracujemy za biurkiem, polepszeniu ulegnie nasz koncentracja i możliwości przyswajania i przetwarzania informacji. A to zaledwie ułamek tego, co możemy uzyskać z pomocą superfoods.

Choroby precz!


Super żywność nie tylko doskonale odżywi nasze ciało, ale również zadba o to, aby było ono bardziej odporne na choroby. Zarówno te, które noszą miano cywilizacyjnych, jak i te absolutnie zwyczajne - jak przeziębienie, czy grypa. Za to odpowiedzialne są witaminy takie, jak witamina C, A oraz witaminy z grupy B, a także niektóre składniki mineralne, jak np. żelazo. Jest ono obecne choćby jagodach goji i niektórych algach. Dzięki temu minerałowi nie tylko będziemy rzadziej chorować, ale także zwiększymy swoją wydolność. Odczują to zwłaszcza osoby, które są podatne na zapadanie na anemię lub te, które uprawiają sport. Więcej żelaza w organizmie oznacza bowiem lepszy transport tlenu. A jeśli nasze tkanki są odpowiednio dotlenione, możemy biegać dłużej, szybciej i po prostu czujemy się lepiej.

Mniejsze ryzyko zapadalności na nowotwory, to nie wszystko. Dzięki super foods mamy większą szansę uniknąć chorób serca, czy podwyższonego cholesterolu. Doskonale w tym względzie sprawdzą się migdały, które regulują poziom trójglicerydów. Co więcej, będą one świetne również wtedy, gdy chcemy powalczyć o zgrabniejszą sylwetkę. A to za sprawą wzmagania przez nie uczucia sytości.